Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Η Τιτανομαχία που οδηγεί στην κορυφή της Ευρώπης

Η αυριανή μέρα είναι πολύ σημαντική για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς ρίχνει αυλαία το UEFA Champions League. Ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αποτελεί υπόθεση δύο κορυφαίων αγγλικών ομάδων. Λοιπόν,την 1η Ιούνη στις 22:00 θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, στο στάδιο της Ατλέτικο Μαδρίτης, στο «Wanda Metropolitano» ο τελικός ανάμεσα στην Liverpool και τη Tottenham

Η μεν Liverpool κατάφερε να φτάσει στον τελικό πραγματοποιώντας ένα από τα πιο μεγάλα ποδοσφαιρικά θαύματα που έχει επιτύχει ομάδα τα τελευταία χρόνια αφού παρόλο που είχε χάσει με 3-0 στη Βαρκελώνη από την Barcelona, μπόρεσε να κερδίσει με 4-0 στην έδρα της και να προκριθεί με έναν απίθανο τρόπο στον τελικό του Champions League.

Η δε Tottenham στα ημιτελικά βρήκε μπροστά της το εμπόδιο του δυναμικού Ajax και παρόλο που έχασε το πρώτο ματς και στο δεύτερο παιχνίδι βρέθηκε από νωρίς στα σχοινιά, κατόρθωσε να κάνει ένα καταπληκτικό τελευταίο μισάωρο με αποκορύφωμα το γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα, του Λούκας Μόουρα, που την έστειλε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ένα τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου.

Ο προπονητής της Liverpool, ο Jurgen Klopp θα παίξει λογικά στο αυριανό ματς με το αγαπημένο του σύστημα, το 4-3-3.Κάτω από τα δοκάρια θα ξεκινήσει ο εξαιρετικός και αναντικατάστατος Alisson.Η αμυντική τετράδα θα αποτελείται από τους Van Dijk και Matip, οι οποίοι θα είναι οι κεντρικοί αμυντικοί ενώ αριστερά θα αγωνιστεί ο Robertson και δεξιά ο Alexander-Arnold. Στη μεσαία γραμμή, θα τοποθετήσει αριστερά τον Wijnaldum και δεξιά τον Henderson.Στη μέση αυτών των δύο πρόκειται να βάλει τον Fabinho.Η πιο πιθανή επιθετική τριπλέτα θα είναι ο Mane και ο Salah και αιχμή του δόρατος ο Firmino. Ο Jurgen Klopp σκοπεύει να κατέβει με αυτό το σύστημα για να χτυπήσει από τα πλάγια την άμυνα της Tottenham και να της δημιουργήσει πολλά προβλήματα με την ταχύτητα των μεσοεπιθετικών της.Παράλληλα θέλει να κρατήσει μπάλα και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από την εστία των "σπιρουνιών".

Ο Mauricio Pochettino το πιθανότερο είναι να βασιστεί στο σύστημα, το οποίο τον βοήθησε να επικρατήσει στα ημιτελικά του Ajax,το 4-3-1-2.Στα γκολποστ θα εκκινήσει ο Lloris.Τους τέσσερις στην άμυνα θα αποτελέσουν οι Tripier,Rose,Alderweireld και Vertoghen. Λίγο πιο μπροστά από την άμυνα θα ξεκινήσουν οι Sissoko, Wanyama και Dele Ali, οι οποίοι θα βοηθούν την άμυνα να απομακρύνει ενδεχόμενους κινδύνους και να προωθεί το παιχνίδι προς τα μπροστά.Σε πιο ελεύθερο ρόλο μπροστά τους θα κινείται ο Eriksen που με την εμπειρία του και το αστείρευτο ταλέντο θα προσπαθήσει να τροφοδοτεί την επιθετική τριάδα που θα αποτελείται από τους πολύ γρήγορους Lucas και Son.Ο Kane παρόλο που τα τελευταία νέα τον δίνουν έτοιμο να πάρει χρόνο συμμετοχής, εγώ πιστεύω πως δεν θα ξεκινήσει βασικός καθώς προέρχεται από τραυματισμό και αν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα για την Tottenham,μόνο τότε θεωρώ θα μπει για να δώσει το κάτι παραπάνω.Ο κόουτς της Tottenham θα ξεκινήσει χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα γιατί θέλει πρώτα από όλα να καλύψει τα νότα του ξέροντας πόσο επικίνδυνη ομάδα είναι η Liverpool όταν της δώσεις χώρο.Επίσης, θα θελήσει να κατεβάσει το ρυθμό του αγώνα, να "κοιμίσει" τη Liverpool και τη κατάλληλη στιγμή να χτυπήσει την κόντρα με τους ταχείς επιθετικούς της.

Συμπερασματικά, νομίζω πως ήρθε η ώρα της Liverpool να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο του UEFA Champions League.Κι έχω αυτή την εντύπωση για δυο κυρίως λόγους.Πρώτον, γιατί η Liverpool έχει πολύ σταθερή πορεία μέσα στη χρονιά σε σχέση με την Tottenham και δεύτερον νομίζω κάτι έχει στερήσει η τύχη σε αυτόν τον εξαιρετικό προπονητή της, τον Jurgen Klopp που βρήκε πέρυσι την καλύτερη Ρεαλ Μαδρίτης των τελευταίων ετών στον τελικό του Champions League και έχασε πολύ εύκολα με 3-1.Παρ'όλο τη δική μου άποψη, θέλω να δούμε ένα εντυπωσιακό τελικό γεμάτο εναλλαγές συναισθημάτων και αυτές οι ομάδες είναι ικανές να μας τον προσφέρουν.

Για αυτό λοιπόν αύριο,καθίστε σε καναπέδες, καφετέριες με φίλους ή με την οικογένεια και απολαύστε το υπερθέαμα που θα μας προσφέρουν δύο από τις καλύτερες αγγλικές ομάδες!



Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Το σκάκι με τα κόκκινα πιόνια




O Dark Judge επιχειρεί μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Ματιέ Βαλμπουενά , να κάνει ένα γενικό σχόλιο για τον ταχύ μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού τονίζοντας τις ανάγκες της ομάδας και επιβραβεύοντας τις μέχρι τώρα κινήσεις.

Ανανεώσεις 

Ο Ολυμπιακός με μεθοδευμένες και τακτικά σωστές κινήσεις εξασφάλισε την σιγουριά κάτω από τα δοκάρια με την απόκτηση του Ζοσέ Σα με κανονική,πλέον, μεταγραφή από την Πόρτο. Σειρά στο χώρο τον ανανεώσεων αναμένεται να πάρει ο ηγέτης της ομάδας Κώστας Φουρτούνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παραμείνει με μεγάλο χρονικά συμβόλαιο με ηγεμονικές απολαβές με συλλόγους όπως η Φενέρ ωστόσο να καραδοκούν στη γωνία.Ο σύλλογος θέλει ακόμα να εξασφαλίσει την παραμονή παικτών οι οποίοι φέτος εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους.Εκτός από τον Μαντί Καμαρά που κέρδισε επάξια συμβόλαιο μέχρι το 2023, το όνομα του Ντάνιελ Ποντένσε είναι αυτό που δεσπόζει στην κατηγορία αυτή.Τέλος ο Λεονάρντο Κούτρης θα κληθεί να ανανεώσει,ωστόσο οι σειρήνες που ακούγονται για την απόκτηση του είναι ουκ ολίγες.

Ολοκληρωμένες μεταγραφές και ο Βαλμπουενά


Ο Ολυμπιακός έχει ολοκληρώσει μια σειρά από στοχευμένες μεταγραφές που αποσκοπούν στις μελλοντικές επενδύσεις.Αυτές είναι ο νεαρός Μπα, προϊόν σκάουτινγκ του Μοντέστο, και ο Σέρβος Ραντζέλοβιτς.
Πάμε λοιπόν στο πρόσωπο των ημερών,τον Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος εξτρέμ έρχεται στον Ολυμπιακό με μεγάλο συμβόλαιο,πλούσια καριέρα,σχετικά καλή σεζόν με τη Φενέρ αλλά και με 35 χρόνια στην πλάτη του. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Γάλλος θα αποτελέσει μια εξαιρετική μονάδα αλλαγής και ενίοτε βασική.Η ειδοποιός διαφορά με τον Γιάγια Τουρέ που ήρθε στην ίδια ηλικία και δεν στέριωσε,είναι το γεγονός ότι ο πολύπειρος Γάλλος διεθνής βιρτουόζος έρχεται με γεμάτη σεζόν στα πόδια του.Να θυμίσω στους αναγνώστες ότι τόσο ο Αριέλ Ιμπαγάσα, όσο και ο Εστεμπάν Καμπιάσσο ,είχαν έρθει στην ομάδα με γεμάτες σεζόν όντας (κυρίως ο Καμπιάσσο που ήρθε ως MVP της Λέστερ) πρωταγωνιστές στις ομάδες τους.Εκτιμώ λοιπόν ότι ο παίκτης θα πιάσει αν και μόνο αν έχει έρθει στην Ελλάδα με τη διάθεση να προσφέρει και όχι για να επαναπαυτεί.Στο χέρι του Ματιέ Βαλμπουενά είναι να ξεδιπλώσει την τεράστια,αδιαμφισβήτητη ποιότητά του.

Φήμες και ανάγκες

Στη θέση του τερματοφύλακα,μετά την παραμονή του Σα,το μόνο που απασχολεί τον σύλλογο είναι η θέση του αναπληρωματικού με τον Γιούρι Λοντίγκιν να είναι στον αέρα και όλα τα ενδεχόμενα να είναι πιθανά.Ο Ανδρέας Γιαννιώτης λογίζεται ως ξένο σώμα και έχει ήδη αποχωρήσει.
Στην άμυνα απασχολεί η απόκτηση δύο πρωτοκλασσάτων αμυντικών.Έναν έμπειρο λόγω της ενδεχόμενης αποχώρησης του Βούκοβιτς και έναν νέο με περγαμηνές. Ο ένας είναι ο Μαρτίν Σκρτελ της Φενέρ. Ο σύλλογος προς το παρών έχει καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση προς την πλευρά του παίκτη για να τον κάνει δικό του έχοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσιο τέλος της υπόθεσης.Ο έτερος πόθος είναι ο Ρούμπεν Σεμέδο που ανήκει στη Βιγιαρεάλ. Ο 26χρονος παίκτης με καταπληκτικό δεύτερο μισό της σεζόν στη Ρίο Άβε (ο MVP της στο δεύτερο γύρο) είναι υπόθεση που είναι καθαρά στο χέρι των ερυθρολεύκων και η ολοκλήρωση της μεταγραφής θα ανεβάσει αδιαμφισβήτητα την ταλαιπωρημένη άμυνα της ομάδας με έναν παίκτη ο οποίος έχει πραγματοποιήσει φανταστικές σεζόν σε υψηλό επίπεδο και έχει μικρή αγοραστική αξία λόγω προσωπικού του περιστατικού με το νόμο.
Στις πτέρυγες της άμυνας ενδέχεται να αποκτηθεί αριστερό μπακ σε ενδεχόμενη αποχώρηση του Κούτρη, ενώ ο Πέδρο Μαρτίνς σκέφτεται σοβαρά την απόκτηση παίκτη ανεξαρτήτου της υπόθεσης.Ο Τσιμίκας θα παραμείνει στην ομάδα.Στα δεξιά ο Ελαμπντελαουί έχει φανέλα βασικού,ωστόσο εκτιμώ από την πλευρά μου ότι χρειάζεται παίκτης πιο φρέσκος από τον Βασίλη Τοροσίδη για αλλαγή.Ενδεχόμενη λύση θα ήταν η επιστροφή του Γιάννη Μασούρα από το δανεισμό του ο οποίος έχει δείξει ψήγματα πλούσιου ταλέντου στις ομάδες που έχει αγωνιστεί.
Στον άξονα υπάρχει “ησυχία” με το μόνο που να απασχολεί τους διοικούντες του συλλόγου να είναι ο αντικαταστάτης του Μπίμπαρς Νάτχο αφού ο Ισραηλινός θέλει να παίζει περισσότερο,πράγμα αντιφατικό με τον μέτριο δεύτερο γύρο του.Στο πλάνο υπάρχει ο 24χρονος βραζιλιάνος Εντουάρντο της Μπελενένσες ο οποίος όμως διεκδικείται και από τη Σπόρτινγκ λόγω της εξαιρετικής χρονιάς του.
Τέλος στην επίθεση εκτιμάται ότι μετά τον Βαλμπουενά θα αποκτηθεί ένας εκ των Ματέο Γκαρσία(Άρης) και Μπρούνο(Ατρόμητος) με τον πρώτο να έχει προβάδισμα τη δεδομένη στιγμή.Πίστη υπάρχει στον Έλληνα διεθνή Γιώργο Μασούρα ο οποίος έλαμψε στον δεύτερο γύρο από τη στιγμή που αποκτήθηκε ενώ αναμένεται η επιστροφή του Χριστοδουλόπουλου μετά τον τραυματισμός.Ο Ζιλ Ντίας αποτελεί παρελθόν.Στα φορ, παρελθόν πρέπει να θεωρείται ο Χασάν λόγω της υψηλής ρήτρας αποδέσμευσης (4 εκαττομύρια) που είναι αντιφατική με βάση την προσφορά του.Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο εκτιμάται ότι θα μείνει για δεύτερος αφού παρά τη δυσκολία του στο σκοράρισμα,αποτελεί παίκτη που θα πιέσει και όταν η ομάδα αμύνεται,θα τρέξει ακατάπαυστα, ενώ είναι και εξαιρετικός κεφαλοσφαιριστής. Λογικά θα δοθεί ευκαιρία και στον Φράνκο Σολδάνο να αποδείξει την αξία του στην προετοιμασία.Ωστόσο κανενός η θέση δεν έιναι σίγουρη από τους τρεις.΄ Οσον αφορά τις μεταγραφές διακαή πόθο αποτελεί ο Μάρκους Μπεργκ ενώ ακούγεται ακόμη ο Μήτρογλου και ο Μουνιέ.

Συμπεράσματα

Από την περσινή σεζόν που ο Πέδρο Μαρτίνς πήρε τα ηνία της ομάδας του Πειραιά, ο μεταγραφικός σχεδιασμός είναι πιο γρήγορος και οργανωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές.Πλέον ο Ολυμπιακός νιώθει τον ανταγωνισμό και οφείλει να γίνει καλύτερος στο να επανέλθει στην κορυφή.Ο αντίπαλος στο σκάκι αυτό λοιπόν δεν είναι άλλος από τον χρόνο.Η πρώτη προπόνηση της προετοιμασίας ξεκινάει και η ομάδα οφείλει να έχει ολοκληρώσει το μεταγραφικό παζλ της στο 80% μέχρι τα προκριματικά του Champions Leauge.

ΥΓ1 : Ο Ολυμπιακός πονάει στο κέντρο της άμυνας και στο φορ. Αυτές οι δύο θέσεις δεν έλειπαν από τον ΠΑΟΚ φέτος και φάνηκε κυρίως στην αποχώρηση του Πρίγιοβιτς. Ο Ακπόμ ήταν πανέτοιμος να αναλάβει. 
ΥΓ2 : Θεωρώ πως ο φορ που θα αποκτηθεί θα πρέπει να έχει αποκλειστικά έφεση στο σκοράρισμα,σκόρερ ολκής, με δευτερεύοντα τα υπόλοιπα στοιχεία του.Έναν Μήτρογλου επί Μίτσελ δηλαδή.
ΥΓ3: Μπαλάκι ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ. Άποψη μου ότι έπρεπε να δοθεί στήριξη στον συμπαθή Ισπανό τεχνικό.
ΥΓ4: Σημαντική η ανανέωση του Βαρέλα στον ΠΑΟΚ. Από τους παίκτες που τράβηξαν τεράστιο κουπί στο νταμπλ.
ΥΓ5: Τα ποσά στο ποδόσφαιρο έχουν ξεφύγει για τα ελληνικά δεδομένα.Οι ελληνικές ομάδες πρέπει να βασιστούν κυρίως στις ακαδημίες και στο σκάουτινγκ για να δημιουργήσουν σύνολα και να αυξήσουν τα κέρδη τους.Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μαντί Καμαρά. 

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Μία πόλη, δύο ομάδες...ένας τίτλος!


Την Τετάρτη 29 Μαίου θα πραγματοποιηθεί ο Τελικός του Europa League ανάμεσα σε Τσέλσι και Άρσεναλ, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στο Αζερμπαιτζάν, σε ένα γήπεδο στολίδι όπως το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού. Από τη μια πλευρά,η Τσελσι έφτασε στον τελικό περνώντας δύσκολα το εμπόδιο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη χιτσκοκική διαδικασία των πέναλντι ενώ από την άλλη πλευρά η Άρσεναλ έκανε περίπατο στα ημιτελικά αφού νίκησε τη Βαλένθια εύκολα εύκολα τόσο εντός όσο και εκτός έδρας.
  Αυτή η μάχη εκτός εμφύλιος της πόλης του Λονδίνου θα είναι και μια πραγματική μονομαχία ανάμεσα στους δύο προπονητές των δύο ομάδων, του Σάρι και του Ουνάι Έμερι. Ο μεν Σάρι πιστεύω θα κατεβάσει την Τσέλσι με σύστημα 4-3-3.Στο τέρμα θα εκκινήσει ο Kepa Arrizzabalaga. Η αμυντική τετράδα θα αποτελείται από τους David Luiz και Αndreas Christiansen που θα στελεχώσουν το αμυντικό κεντρικό δίδυμο της ομάδας ενώ στα πλάγια θα αγωνιστούν αντίστοιχα οι Cesar Azpilicueta και Emerson. Στην μεσαία γραμμή νομίζω θα επιλέξει αριστερά τον Kovacic, στο κέντρο τον Jorginho και δεξιά τον Ross Barkley, ο οποίος θα πάρει τη θέση του τραυματία Loftus Cheek ενώ την τριπλέτα της επίθεσης θα ακούει στα ονόματα των Hazard,Willian και Olivier Giroud που θα είναι η αιχμή του δόρατος.Ο Σάρι λοιπόν χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα,με το οποίο έχει ξεκινήσει τα περισσότερα ματς του φέτος φιλοδοξεί να καλύψει ενδεχόμενους κινδύνους πίσω,να πάρει την πρωτοβουλία της μπάλας και να σφυροκοπήσει την Άρσεναλ στην επίθεση με τους δύο ταχύτατους μεσοεπιθετικούς του, τον Hazard και τον Willian, οι οποίοι θα τροφοδοτούν τον ογκόλιθο Ζιρού.
Ο δε προπονητής της Άρσεναλ, ο Ουνάι Έμερι θα επιλέξει λογικά να κάνει χρήση ενός αγαπημένου συστήματος(4-3-2-1), το οποίο τον έχει βγάλει ασπροπρόσωπο σε πολλά φετινά ματς.Κάτω από τα γκολπόστ θα βασιστεί στην εμπειρία του Cech, για τον οποίο θα είναι το τελευταίο ματς στην καριέρα του.Στο κέντρο της άμυνας θα τοποθετήσει τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και τον Konscienly ενώ αριστερά και δεξιά έχουν προβάδισμα να αρχίσουν το παιχνίδι οι Kolasinac και Mustafi.Λίγο πιο μπροστά θα αγωνιστούν οι Xhaka και Guendounzi.Στην κορυφή της γραμμής κρούσης θα βάλει τον "μπόμπερ" Αlexander Lacazzette ενώ λίγο πίσω θα κινούνται και θα δημιουργούν προβλήματα στη Τσέλσι οι Aubameyang,Ozil και ο Maitland Niles. Ο Ισπανός προπονητής έχει σκοπό να περιμένει τη Τσέλσι, να της δώσει τη μπάλα και να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις όταν του δοθεί η ευκαιρία,με τους δυο πολύ γρήγορους επιθετικούς της, οι οποίοι είναι ικανοί να προβληματίσουν έντονα το αμυντικό κεντρικό δίδυμο στης Τσέλσι.
   Κατα τη γνώμη μου, η Άρσεναλ θα είναι αυτή που θα κατακτήσει το φετινό Europa League. Κι αυτό ενδέχεται να συμβεί διότι η Άρσεναλ έχει επιδείξει μεγαλύτερη σταθερότητα μέσα στη χρονιά σε σχέση με τη Τσέλσι και ειδικά στο Europa League, όπου έμπαινε σε όλα τα με το μαχαίρι στα δόντια και πέρασε από πολύ δύσκολες έδρες παίζοντας πολύ έξυπνα και με τόλμη. Επίσης, η Άρσεναλ δείχνει να είναι πιο ώριμη σε σχέση με άλλες χρονιές και έτοιμη για το μεγάλο βήμα.Το οποίο αν επικρατήσει στον τελικό θα την φέρει απευθείας στους χρυσοφόρους ομίλους του UEFA Champions League. Τέλος, θεωρώ ότι έχει το προβάδισμα γιατί διαθέτει έναν "μέτρ" τέτοιων αναμετρήσεων, τον Ουνάι Έμερι, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε μεγαλουργήσει με τη Σεβίλλη με συνεχόμενες επιτυχίες σε τελικούς Europa League και γνωρίζει πολύ καλά πως να αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις.
Παρ 'όλα αυτά ελπίζω και εύχομαι να δούμε ένα τελικό που θα προσφέρει αγωνία και μεγάλες συγκινήσεις και να κατακτήσει το τρόπαιο αυτός που πραγματικά το αξίζει.Καλή απόλαυση!

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Curry: Ένα κτήνος που ξύπνησε από λήθαργο.



Οι Golden State Warriors την φετινή χρονιά πραγματοποίησαν μία εξαιρετική σεζόν, για οποιαδήποτε άλλη ομάδα εκτός από αυτούς. Το ρεκόρ τους φυσικά τους οδήγησε στην πρώτη θέση της δύσης. Και πως να συνέβαινε αλλιώς όταν η βασική πεντάδα κατά τα 4/5 μέχρι την επιστροφή του Cousins (όπου έγιναν 5/5) αποτελούταν από σούπερσταρς. Εκτός βέβαια από τους 5 αυτούς διέθεταν και τον all star  Igouodala που έκανε φοβερή δουλειά από τον πάγκο.

Ήρθαν τα playoff λοιπόν και στον πρώτο γύρο η ομάδα του Kerr έπρεπε να αντιμετωπίσει τους πολύ αδύναμους αλλά αξιόμαχους Los Angeles Clippers. Η ομάδα από το Λος Άντζελες χωρίς να διαθέτει κάποιον σούπερσταρ κατάφερε να μπει μέσα στα playoff όπου όλοι πίστεψαν ότι η σκούπα έρχεται και ότι θα αποτελέσουν εύκολο στόχο για τους πρωταθλητές. Κάτι το οποίο όμως δεν έγινε. Οι πολεμιστές πλήρωσαν την υπεροψία τους και έχασαν όχι ένα...αλλά δύο παιχνίδια εντός έδρας μάλιστα από μία ομάδα χωρίς σούπερσταρ υπενθυμίζω. Τελικά με τις εξαιρετικές και ηγετικές εμφανίσεις του Kevin Durant κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση,αλλά δημιουργούσαν ανασφάλειες. 

Στο επόμενο γύρο οι Houston Rockets του James Harden θα ήταν ο δεύτερος αντίπαλος. Μία ομάδα που κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο έφτασε ένα μόλις βήμα μακριά από το να αποκλείσει τους πρωταθλητές. Τα δύο πρώτα παιχνίδια κατέληξαν πολύ δύσκολα στους Warriors που έκαναν το 2-0. Τα επόμενα δύο παρόλα αυτά ήταν σχεδόν μονόλογος για την ομάδα των Rockets που σβηστά ισοφάρισε την σειρά σε 2-2. Ο πέμπτος αγώνας της σειράς ήταν ένα σκληρό ντέρμπι που για λεπτομέρειες πήγε στην γηπεδούχο ομάδα που έκανε το 3-2. Και κάπου εδώ αλλάζει τελείως η ιστορία και ο χάρτης των φετινών playoff και εξηγώ αμέσως τι εννοώ. Σε εκείνο το παιχνίδι ο απόλυτος ηγέτης Durant τραυματίστηκε και όλοι πίστεψαν ότι χωρίς αυτόν και με την κακή εικόνα που παρουσίαζε ο Curry η σειρά θα καταλήξει υπέρ των Rockets. Ο Curry βέβαια είχε άλλη άποψη και σε μία εμφάνιση που θύμιζε τον εαυτό του χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του,

Τελικοί περιφέρειας και ακόμα μία σκληρή ομάδα. Οι Blazzers του σπουδαίου ηγέτη Damian Lillard απέκλεισαν με μειονέκτημα έδρας τους μισητούς αντιπάλους τους Denver Nuggets σε έβδομο παιχνίδι και έδειχναν να έχουν πιθανότητες να αποκλείσουν τους ασταθείς πρωταθλητές. Κυρίως στα χαρτιά με τους Cousins και Durant εκτός μάχης και με τις χαμηλές πτήσεις του Curry. Αυτό όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε αλλά απορρίφθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο δύο φορές MVP της χρονιάς Steph πραγματοποίησε μία μυθική σειρά απέναντι στην συμπαθέστατη ομάδα από το Portland. Εδώ να τονίσουμε ότι μετά το πρώτο παιχνίδι που έφερε άνετη επικράτηση των πολεμιστών, τα υπόλοιπα 3 (η σειρά ολοκληρώθηκε με σκούπα) ήταν παιχνίδια που έχασαν οι Blazzers μέσα από τα χέρια τους αφού βρέθηκαν και στα 3 να προηγούνται με (+15,+18,+17).

Τι άλλαξε όμως; Πως οι πρωταθλητές εκεί που ήταν ένα βήμα πριν το καναβάτζο χωρίς τον απόλυτο επιθετικό τους σταρ και χωρίς ένα από τα καλύτερα Center της λίγκας κατάφεραν όχι απλά να περάσουν αλλά να δείχνουν και πιο δυνατοί; Η απάντηση μπορεί να δοθεί με δύο τρόπους.

Αρχικά όλοι έγιναν πιο ομαδικοί. Ο προπονητής αναγκάστηκε να ψάξει περισσότερο στον πάγκο του για να βρει λύσεις. Βλέπετε τους 30+ πόντους που έβαζε ο KD θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να τους βρουν. Η ομαδικότητα έφερε νέους πρωταγωνιστές στο παιχνίδι. Οι Warriors επιπλέον έπαιξαν για πρώτη φορά τα τελευταία 3 χρόνια ακριβώς το μπάσκετ που τους καταξίωσε. Οι splash brothers (Curry, Thompson) σκόραραν κατά ριπάς και ο all around superstar Green έκανε όλη την βρώμικη δουλειά σε άμυνα και επίθεση. Η μπάλα κυκλοφορούσε καλύτερα με αποτέλεσμα να βρουν πολύ καλό ρυθμό.

Ο δεύτερος και τελευταίος τρόπος εξήγησης του φαινομένου είναι η στατιστική. Πάμε να δούμε την έκρηξη στην απόδοση του Curry που σας τόνισα πιο πριν. Πριν τον τραυματισμό του KD όπου ήταν ο δεύτερος επιθετικός πόλος είχε 23.4 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ με 45% στο δίποντο και 37.1% στο τρίποντο. Και τώρα με το δίκιο σας θα μου πείτε τι λες τώρα αυτά τα νούμερα φαντάζουν εξαιρετικά. Ναι σωστά φαντάζουν, γιατί δεν είναι. Δείτε τώρα μετά τον τραυματισμό του Durant τι νούμερα έχει ο Curry : 35.8 πόντοι,7.6 ριμπάουντ, 6.6 ασίστ με 45.8% δίποντο, 48.4% τρίποντο.

Θα κλείσω το κείμενο μου με τα λόγια του Hall of Famer Wade ο οποίος μόλις είδε την αγωνιστική έκρηξη του Curry σχολίασε το εξής: «Το γεγονός ότι ο Curry βάζει τον εγωισμό του κάτω από την ομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει ένα κτήνος...». Αλήθεια μπορεί να το εξηγήσει καλύτερα κάποιος;





Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Το μεγάλο "αντίο" του Αρχηγού της Ρόμα


Το βράδυ της 14ης Μαίου, η Ρόμα ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι ο αρχηγός και εμβληματικός μέσος "Ντανιέλε Ντε Ρόσι" αποχωρεί από την ομάδα στο τέλος της σεζόν. Το ματς με την Πάρμα στις 26/05 θα είναι το τελευταίο παιχνίδι του με τους «τζιαλορόσι». Έτσι, μετά το αντίο του Φραντζέσκο Τότι, ήρθε φέτος το οριστικό "αντίο" ενός ακόμα τεράστιου "αρχηγού".
  Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι(Daniele De Rossi), που γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1983, είναι Ιταλός ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίστηκε καθ'όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας ως αμυντικός μέσος. Από τη σεζόν 2017-2018, μετά την αποχώρηση του Τότι, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ΡόμαΥπήρξε ηγετικό στέλεχος του συλλόγου και έζησε πολλές ιστορικές ποδοσφαιρικές στιγμές.
Είναι γέννημα-θρέμμα της «αιώνιας» πόλης.Άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 14 ετών, αγωνιζόμενος με την Όστια Μάρε, μια ομάδα από ένα μικρό προάστιο της Ρώμης.Το 2000, όταν ήταν 17 ετών πήρε μεταγραφή για τις ακαδημίες της ΑΣ Ρόμα και ένα χρόνο μετά υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Με την ομάδα της Ρώμης έπαιξε 615 ματς και κατέκτησε δύο κύπελλα Ιταλίας, τις χρονιές 2007 και 2008, και ένα Super Cup Ιταλίας το 2007. Το 2006 ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής ενώ το 2009 αναδείχθηκε καλύτερος Ιταλός ποδοσφαιριστής.
   Όσο σπουδαία ήταν η καριέρα του με την ιταλική ομάδα άλλο τόσο και περισσότερο ήταν και η διεθνή καριέρα του.Το 2001 ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι κλήθηκε στην ομάδα Νέων της Ιταλίας και εν συνεχεία έφτασε μέχρι την εθνική ομάδα των Ανδρών, την οποία είχε μια αξιομνημόνευτη επιτυχία, κατακτώντας το 2006 το Μουντιάλ, που έλαβε χώρα στην Γερμανία.Τέλος, πήρε μέρος σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις με την χώρα του, όπως το Euro 2008,το Μουντιάλ 2010,το Euro 2012,το Μουντιάλ 2014 και η τελευταία διοργάνωση στην οποία έλαβε συμμετοχή ήταν το Euro 2016.Ένα χρόνο μετά από αυτή την διοργάνωση, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα.Συνολικά σε αυτό το διάστημα κατόρθωσε να σκοράρει 26 φορές φορώντας το εθνόσημο της «Squadra Azzurra».
Αναμφίβολα, το βράδυ της 26ης Μαίου θα είναι ένα τόσο έντονο συγκινησιακό λόγω μιας ακόμα υποστολής της «σημαίας», του ευρηματικού Ντανιέλε Ντε Ρόσι. Το παιχνίδι θα μπει σε δεύτερη μοίρα αφού κανείς δεν θα έχει όρεξη για ποδόσφαιρο και το μυαλό όλων θα βρίσκεται στο πως θα πουν αντίο στον πιο "παθιασμένο" «τζιαλορόσι», στο πως θα νιώσει ο ίδιος που θα πατήσει για τελευταία φορά στο γήπεδο στο οποίο μεγαλούργησε και έδωσε στο χορτάρι την ψυχή του για την ομάδα που αγάπησε όσο τίποτα άλλο από μικρό παιδί.
 Αισθάνομαι τόσο υπερήφανος που  είχα την ευκαιρία να δω και να θαυμάσω ένα τόσο σπουδαίο άνθρωπο και αθλητή, που είχα την δυνατότητα να αντικρίσω με τα μάτια μου το πως πολεμούσε σαν «λιοντάρι» μέσα στο γήπεδο, παίζοντας με αυταπάρνηση δίχως να μπορεί να μπορεί να αποδεχθεί την "ήττα".
IL MIO VANTAGGIO ANTE(Αντίο Αρχηγέ μου)!!

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Η διαδρομή του Άρη από την πτώση...στην απογείωση



Ένα επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο, όπως ο Άρης,με σπουδαία ιστορία, τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό επίπεδο δεν περίμενε ποτέ κανείς ότι θα έφτανε στο σημείο να βιώσει το χειρότερο "πλήγμα"της σύγχρονης ιστορίας του. Την χρονιά 2013-2014, ο Άρης πραγματοποίησε μία από τις κάκιστες πορείες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αφού έκανε μόλις 3 νίκες σε 34 αγώνες,πράγμα που είχε ως συνέπεια τον υποβιβασμό του στην τότε λεγόμενη Β' Εθνική. 

Η διοίκηση του Άρη επειδή όμως αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα εκείνη την περίοδο και η εν λόγω κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμη,πήρε την απόφαση να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΑΕΚ και να υποβιβαστεί αυτόματα στην Γ' Εθνική κατηγορία για να ξεχρεώσει ολοκληρωτικά. Έτσι, το καλοκαίρι του 2014 η ομάδα των "κίτρινων' βρέθηκε να αγωνίζεται στην ερασιτεχνική κατηγορία με μόλις 13 διαθέσιμους ποδοσφαιριστές.Παρ'όλα αυτά, ο Άρης τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα αλλά παρέμεινε και την επόμενη χρόνια στην Α' όμιλο της Γ' Έθνικής. 

Τη διοίκηση του συλλόγου ανέλαβε ο Θοδωρής Καρυπίδης, ο οποίος έβαλε στη θέση του προπονητή τον "γερόλυκο" των πάγκων, τον Νίκο Αναστόπουλο ενώ αποκτήθηκαν παίκτες με αναγνωρισμένη αξία όπως ο Ραούλ Μπράβο,ο Μάρκος Ντούνης, ο Τάτος και ο Κόκε. Επομένως, η χρόνια 2016-2017 σηματοδότησε το έτος, όπου ο Άρης κατέκτησε με άνεση το πρωτάθλημα και κέρδισε την άνοδό του στη Football League.

Το καλοκαίρι του 2016, η διοίκηση αποφάσισε να παραμείνει τον πάγκο, ο Νίκος Αναστόπουλος και προχώρησε και σε άλλες ποιοτικές μεταγραφές όπως οι Μπράνα Ίλιτς, Ραφίκ Τζιμπούρ και πολλοί άλλοι με στόχο την άμεση επιστροφή εκεί που ανήκει,στη Super League. Ο Άρης όμως δεν πραγματοποίησες καλή πορεία στο πρωτάθλημα και παρά τις μεγάλες προσδοκίες του συλλόγου τερμάτισε τρίτος στη Football League και έμεινε για άλλο έναν χρόνο στην ίδια κατηγορία.

Έτσι, η διοίκηση του Άρη απομάκρυνε τον Νίκο Αναστόπουλο από την τεχνική ηγεσία των κίτρινων, ο οποίος πλήρωσε το γυαλί για την κάκιστη εμφάνιση στο προηγούμενο πρωτάθλημα και επέλεξε να δώσει τα ηνία της ομάδας στον Δημήτρη Σπανό. Η χρόνια 2017-2018 έμελλε να είναι σημαδιακή αφού ο Άρης τερμάτισε δεύτερος στη Football League και πανηγύρισε στο τέλος της χρονιάς την άνοδο στη Super League, μετά από 4 χρόνια απουσίας.

Έπειτα από την άνοδο, άνοιξε η όρεξη της ομάδας και προσδοκούσε να δημιουργήσει ένα σύνολο ,το οποία θα πρωταγωνιστήσει με απώτερο στόχο την επιστροφή στην Ευρώπη. Έτσι, προχώρησε στην απόκτηση πολλών σπουδαίων παικτών όπως ο Κουέστα, ο Βέλεθ, ο πορτογάλος Μπρούνο Γκάμα, ο Ματέο Γκαρσία,ο Γιουνές, ο Ντιγκίνι και ο Σιώπης.Οι "κίτρινοι" προχώρησαν σε lifting της ομάδας κάνοντας συνολικά 18 προσθήκες κυρίως από την Ιβηρική Χερσόνησο. Μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Σπανού τα ηνία της ομάδας δόθηκαν στον Πάκο Ερέρα, ο οποίος πίστευε πολύ στο latin μοντέλο εξ ου και η μεταγραφή πολλών Ισπανών και Πορτογάλων παικτών. 

Η χρονιά παρότι άρχισε πολύ καλά για τον Άρη, έχοντας κάνει το 3/3 στις 3 πρώτες αγωνιστικές. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη αφού παίζοντας κακό ποδόσφαιρο άρχισε να χάνει πολλά παιχνίδια και είχε μείνει πολύ πίσω από τις θέσεις που θα οδηγούσαν στην Ευρώπη, πράγμα που δημιούργησε μεγάλη δυσαρέσκεια στον κόσμο του. Η ήττα λοιπόν από τον Ολυμπιακό στην έδρα του αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του προπονητή του Πάκο Ερέρα και η διοίκηση επέλεξε να φέρει το τιμόνι των "κίτρινων" έναν Έλληνα, τον Σάββα Παντελίδη, με σκοπό την αλλαγή της αγωνιστικής φιλοσοφία της ομάδας ώστε να ταιριάζει περισσότερο στα δεδομένα του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Η παρουσία του στους "κίτρινους μπορεί να μην άρχισε πολύ καλά αλλά η συνέχεια ήταν απίθανη αφού πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις με αρχή το μεγάλο διπλό μέσα στο Ηράκλειο επί του ΟΦΗ και αξιοποιώντας το "κάστρο" του, το "Κλεάνθης Βικελίδης" κατάφερε αυτό που φαινόταν απροσδόκητο πριν από 4 χρόνια όταν βρέθηκε ξαφνικά στα "αλώνια" της Γ΄ Εθνικής. Να εξασφαλίσει την 5η θέση στο φετινό πρωτάθλημα που θα του δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει μέσα από τρεις προκριματικούς γύρους την είσοδο του στους ομίλους του Europa League.

Το παράδειγμα του Άρη αποτελεί υπόδειγμα για τις υπόλοιπες ομάδες, ότι ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουν να ονειρεύονται ακόμα και όταν φτάσουν στο χείλος του γκρεμού.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Η μάχη του στέμματος


Σε περίπου 24 ώρες ξεκινάει το Final 4 και το Sports Mania μπαίνει στην διαδικασία να κάνει μία ανασκόπηση των τεσσάρων φιναλίστ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε και τις προβλέψεις των δύο συντακτών του Sports Mania για την πορεία του τελευταίου κομματιού της διοργάνωσης.



Φενέρμπαχτσε: Το τρένο που τρομάζει.


Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε σε ένα ακόμη Final 4 πραγματοποιώντας μία μαγική πορεία στις 30 αγωνιστικές της Regular Season καθώς και 3 πολύ καλά παιχνίδια στα play off της διοργάνωσης. Ο άρχοντας τον δαχτυλιδιών ξέρει όσο κανένας άλλος τι χρειάζεται να κάνει για να κερδίσει η ομάδα του. Μάστερ στην ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών του πριν τα Final 4 έχει σίγουρα τον τρόπο να ξεκλειδώνει τίτλους.
Μαζί του όμως φέτος έχει μία ομάδα που μπορεί να μην διαθέτει τεράστιο βάθος όπως  ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ αλλά είναι ομάδα. Παίζει μαζί στα δύσκολα με πάθος και σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο. Σίγουρα στηρίζεται σε 3 βασικά πράγματα που κάνει πολύ καλά. Σωστό Spacing στην επίθεση που δημιουργεί ελεύθερα σουτ, εξαιρετική άμυνα και το know how να κερδίζει κλειστά και κρίσιμα παιχνίδια.
Σίγουρα καλύτεροι παίκτες αυτής της εξαιρετικής πορείας ήταν ο Κώστας Σλούκας και ο Γιαν Βέσελι που αποτελούν ένα τρομακτικό συνεργατικό δίδυμο.



ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η αρκούδα που πεινάει.


Η ομάδα του Δημήτρη Ιττούδη κατάφερε να φτάσει σε ένα ακόμη Final 4 με σχετικά σβησμένες τις μηχανές. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που δεν έφτασε ως τρένο στην τελική φάση αλλά είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα που της στέρησαν μάλιστα και 3 νίκες στην έδρα της από Μακάμπι, Παναθηναϊκό και Μπασκόνια στα play offs. Σε κανένα σημείο της χρονιάς δεν έπεισε η Ρωσική ομάδα ότι είναι το φόβητρο των τελευταίων ετών.
Και η τελευταία πρόταση την κάνει πιο επικίνδυνη από κάθε άλλη φορά. Σκεφτείτε το. Η ΤΣΣΚΑ έχει νικήσει στην Regular season δύο φορές την Ρεάλ σε Ισπανία και Ρωσία και αν σας ζητήσω να μου πείτε ποιον θεωρείτε φαβορί στο μεταξύ τους παιχνίδι, οι πιο πολλοί θα σκεφτούν την Ρεάλ. Πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία η Ρωσική αρκούδα φτάνει σε ένα Final 4 με τον τίτλο του αουτσάιντερ. Γεγονός που με βάζει σε σκέψεις ότι ίσως φέτος ήρθε η στιγμή της. 
Η ομάδα φέτος βασίστηκε στους εξαιρετικούς Κλάιμπερν και Τσάτσο καθώς και στον X factor Χάκετ που με την άμυνα του άλλαζε την πορεία των αγώνων. Ντε κολό και Χάινς δεν έρχονται από εξαιρετικές σεζόν αλλά τα κρίσιμα είναι τώρα.




Ρεάλ Μαδρίτης: Ο θρόνος της βασίλισσας.


Κακά τα ψέματα η ομάδα του Λάσο διαθέτει το πιο πλήρες και βαθύ ρόστερ της διοργάνωσης. Πολλά εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί από ένα τεράστιο σωματείο όπως η Ρεάλ με μοναδικό στόχο το Back 2 back τρόπαιο. Έχουν ακουστεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα για τον Λάσο και τις ικανότητες του, αλλά άποψη της σελίδας μας είναι ότι αποτελεί έναν εξαιρετικό διαχειριστή και όχι εξαιρετικό προπονητή. Παρόλα αυτά έχει την ευκαιρία να πάρει το τρίτο τρόπαιο της προπονητικής του καριέρας.
Φέτος η Ρεάλ ήταν εμφανώς αποδυναμωμένη καθώς έχασε το παιδί θαύμα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ τον Λούκα που παίζει στην Αμερική.  Αυτό βέβαια δεν έγινε καθόλου ορατό μέσα στο γήπεδο όπου έκανε τις περισσότερες αντιπάλους της ότι ήθελε πραγματικά. Όμορφο μπάσκετ στο μάτι από μία ομάδα που έχει τρομερούς αυτοματισμούς ελέω του σταθερού κορμού που διαθέτει. Τέλος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν Λερναία ύδρα γιατί όσους παίκτες και να μαρκάρεις σωστά έχει την δυνατότητα να βγάζει νέους πρωταγωνιστές που είναι εξίσου επικίνδυνοι.
Κατά την διάρκεια της χρονιάς ο Καμπάτσο έκανε το step up και συγκαταλέγεται στο top 10 των PG της διοργάνωσης και σίγουρα το καλύτερο αναπληρωματικό γκαρντ της Ευρώπης. Σίγουρα όμως ο Ταβάρες μαζί με τους έμπειρους πλέον Γιουλ και Ρούντι θα δώσουν ποιοτικές λύσεις στα κρίσιμα σημεία. 


Εφές: Η σταχτοπούτα που δαγκώνει.

Η Ανατολού Εφές μετά από προσπάθειες ετών, πολλά χαμένα εκατομμύρια, κακές πορείες και ήττες στο τέλος κατάφερε να φτάσει στο πολυπόθητο Final 4 που ζήταγε τόσο καιρό. Όλοι στην ομάδα φέτος έκαναν σοβαρές επενδύσεις σε καταξιωμένους αθλητές και σε παιδιά που έπρεπε να κάνουν το step up αν ήθελαν να πάνε σε Final 4. Και μαντέψτε. Πρώτη φορά στην ιστορία της δύο κρίσιμοι πυλώνες του παιχνιδιού της ο Μίσιτς και ο Νόερμαν οδήγησαν μαζί με τους σταρς Λάρκιν-Μπομπουά την ομάδα στην τελική φάση της διοργάνωσης.
Το σύνολο του Αταμάν στην μέρα του μπορεί να διασύρει οποιονδήποτε αντίπαλο, είτε αυτός λέγεται Φενέρμπαχτσε είτε Ρεάλ. Παίζει πάντα με το ένστικτο και το επιθετικό ταλέντο αλλά και με πλήρης απουσία φόβου. Άλλοι θα το έλεγαν άγνοια κινδύνου αλλά οι Τούρκοι το αποκαλούν πίστη στις ικανότητες τους. Μένει να δούμε αν η όμορφη ιστορία που έχτισε η τρομακτικά σταθερή Εφές θα έχει καλό τέλος.
Η ομάδα στηρίζεται στους 4 που αναφέραμε πιο πάνω καθώς και στον γνωστό μας από το πέρασμα του στο λιμάνι τον Ντάνστον.


Λίγα λόγια για τα ζευγάρια:

Φενέρμπαχτσε-Εφές

Το ακλόνητο φαβορί από την αρχή της σεζόν, όχι τόσο λόγω ονομάτων όσο λόγω του γεγονότος ότι επιτέλους σφυρηλατεί προσωπικότητα απέναντι στην ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Δύο ομάδες που αν η Φενέρ ήταν πλήρης ίσως να μιλάγαμε για ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά τώρα με τις πολύ σημαντικές απουσίες οι ισορροπίες αλλάζουν καθώς η Εφές στην μέρα της όπως είπαμε μπορεί να σκοτώσει κάθε αντίπαλο.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας vs Ρεάλ Μαδρίτης 

Ένα αμφίρροπο ζευγάρι το οποίο θα κριθεί σε άναρχο μπάσκετ αλλά και σε καθαρά μπασκετικά στοιχεία. Το παιχνίδι αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί σε δύο στοιχεία. Το ένα από αυτά είναι η ευστοχία από τα 6.75 όπου και οι δύο διαθέτουν ικανότατους σουτέρ που θα δώσει σε κάποια ομάδα το ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης. Το άλλο που είναι και μία απορία στην μπασκετική κοινότητα είναι το πως η undersized ρακέτα της ΤΣΣΚΑ θα μπορέσει να τα βάλει με τους γίγαντες της Ρεάλ.

Προβλέψεις:

Nick the Maniac  

Τελικός: Εφές-Ρεάλ Μαδρίτης
Μικρός τελικός: Φενέρμπαχτσε-ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Τελική κατάταξη:
1) Εφές
2) Ρεάλ Μαδρίτης 
3) Φενέρμπαχτσε
4) ΤΣΣΚΑ Μόσχας
MVP: Μίσιτς

Dark judge
Τελικός: Φενέρμπατχσε vs ΤΣΣΚΑ Μόσχας 
Μικρός τελικός: Εφές vs Ρεάλ Μαδρίτης 
Τελική κατάταξη:
1) ΤΣΣΚΑ Μόσχας
2) Φενέρμπαχτσε
3) Ρεάλ Μαδρίτης 
4) Εφές 
MVP: Σλούκας η Σέρχιο η Κλάιμπερν