Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Το σκάκι με τα κόκκινα πιόνια




O Dark Judge επιχειρεί μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Ματιέ Βαλμπουενά , να κάνει ένα γενικό σχόλιο για τον ταχύ μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού τονίζοντας τις ανάγκες της ομάδας και επιβραβεύοντας τις μέχρι τώρα κινήσεις.

Ανανεώσεις 

Ο Ολυμπιακός με μεθοδευμένες και τακτικά σωστές κινήσεις εξασφάλισε την σιγουριά κάτω από τα δοκάρια με την απόκτηση του Ζοσέ Σα με κανονική,πλέον, μεταγραφή από την Πόρτο. Σειρά στο χώρο τον ανανεώσεων αναμένεται να πάρει ο ηγέτης της ομάδας Κώστας Φουρτούνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παραμείνει με μεγάλο χρονικά συμβόλαιο με ηγεμονικές απολαβές με συλλόγους όπως η Φενέρ ωστόσο να καραδοκούν στη γωνία.Ο σύλλογος θέλει ακόμα να εξασφαλίσει την παραμονή παικτών οι οποίοι φέτος εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους.Εκτός από τον Μαντί Καμαρά που κέρδισε επάξια συμβόλαιο μέχρι το 2023, το όνομα του Ντάνιελ Ποντένσε είναι αυτό που δεσπόζει στην κατηγορία αυτή.Τέλος ο Λεονάρντο Κούτρης θα κληθεί να ανανεώσει,ωστόσο οι σειρήνες που ακούγονται για την απόκτηση του είναι ουκ ολίγες.

Ολοκληρωμένες μεταγραφές και ο Βαλμπουενά


Ο Ολυμπιακός έχει ολοκληρώσει μια σειρά από στοχευμένες μεταγραφές που αποσκοπούν στις μελλοντικές επενδύσεις.Αυτές είναι ο νεαρός Μπα, προϊόν σκάουτινγκ του Μοντέστο, και ο Σέρβος Ραντζέλοβιτς.
Πάμε λοιπόν στο πρόσωπο των ημερών,τον Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος εξτρέμ έρχεται στον Ολυμπιακό με μεγάλο συμβόλαιο,πλούσια καριέρα,σχετικά καλή σεζόν με τη Φενέρ αλλά και με 35 χρόνια στην πλάτη του. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Γάλλος θα αποτελέσει μια εξαιρετική μονάδα αλλαγής και ενίοτε βασική.Η ειδοποιός διαφορά με τον Γιάγια Τουρέ που ήρθε στην ίδια ηλικία και δεν στέριωσε,είναι το γεγονός ότι ο πολύπειρος Γάλλος διεθνής βιρτουόζος έρχεται με γεμάτη σεζόν στα πόδια του.Να θυμίσω στους αναγνώστες ότι τόσο ο Αριέλ Ιμπαγάσα, όσο και ο Εστεμπάν Καμπιάσσο ,είχαν έρθει στην ομάδα με γεμάτες σεζόν όντας (κυρίως ο Καμπιάσσο που ήρθε ως MVP της Λέστερ) πρωταγωνιστές στις ομάδες τους.Εκτιμώ λοιπόν ότι ο παίκτης θα πιάσει αν και μόνο αν έχει έρθει στην Ελλάδα με τη διάθεση να προσφέρει και όχι για να επαναπαυτεί.Στο χέρι του Ματιέ Βαλμπουενά είναι να ξεδιπλώσει την τεράστια,αδιαμφισβήτητη ποιότητά του.

Φήμες και ανάγκες

Στη θέση του τερματοφύλακα,μετά την παραμονή του Σα,το μόνο που απασχολεί τον σύλλογο είναι η θέση του αναπληρωματικού με τον Γιούρι Λοντίγκιν να είναι στον αέρα και όλα τα ενδεχόμενα να είναι πιθανά.Ο Ανδρέας Γιαννιώτης λογίζεται ως ξένο σώμα και έχει ήδη αποχωρήσει.
Στην άμυνα απασχολεί η απόκτηση δύο πρωτοκλασσάτων αμυντικών.Έναν έμπειρο λόγω της ενδεχόμενης αποχώρησης του Βούκοβιτς και έναν νέο με περγαμηνές. Ο ένας είναι ο Μαρτίν Σκρτελ της Φενέρ. Ο σύλλογος προς το παρών έχει καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση προς την πλευρά του παίκτη για να τον κάνει δικό του έχοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσιο τέλος της υπόθεσης.Ο έτερος πόθος είναι ο Ρούμπεν Σεμέδο που ανήκει στη Βιγιαρεάλ. Ο 26χρονος παίκτης με καταπληκτικό δεύτερο μισό της σεζόν στη Ρίο Άβε (ο MVP της στο δεύτερο γύρο) είναι υπόθεση που είναι καθαρά στο χέρι των ερυθρολεύκων και η ολοκλήρωση της μεταγραφής θα ανεβάσει αδιαμφισβήτητα την ταλαιπωρημένη άμυνα της ομάδας με έναν παίκτη ο οποίος έχει πραγματοποιήσει φανταστικές σεζόν σε υψηλό επίπεδο και έχει μικρή αγοραστική αξία λόγω προσωπικού του περιστατικού με το νόμο.
Στις πτέρυγες της άμυνας ενδέχεται να αποκτηθεί αριστερό μπακ σε ενδεχόμενη αποχώρηση του Κούτρη, ενώ ο Πέδρο Μαρτίνς σκέφτεται σοβαρά την απόκτηση παίκτη ανεξαρτήτου της υπόθεσης.Ο Τσιμίκας θα παραμείνει στην ομάδα.Στα δεξιά ο Ελαμπντελαουί έχει φανέλα βασικού,ωστόσο εκτιμώ από την πλευρά μου ότι χρειάζεται παίκτης πιο φρέσκος από τον Βασίλη Τοροσίδη για αλλαγή.Ενδεχόμενη λύση θα ήταν η επιστροφή του Γιάννη Μασούρα από το δανεισμό του ο οποίος έχει δείξει ψήγματα πλούσιου ταλέντου στις ομάδες που έχει αγωνιστεί.
Στον άξονα υπάρχει “ησυχία” με το μόνο που να απασχολεί τους διοικούντες του συλλόγου να είναι ο αντικαταστάτης του Μπίμπαρς Νάτχο αφού ο Ισραηλινός θέλει να παίζει περισσότερο,πράγμα αντιφατικό με τον μέτριο δεύτερο γύρο του.Στο πλάνο υπάρχει ο 24χρονος βραζιλιάνος Εντουάρντο της Μπελενένσες ο οποίος όμως διεκδικείται και από τη Σπόρτινγκ λόγω της εξαιρετικής χρονιάς του.
Τέλος στην επίθεση εκτιμάται ότι μετά τον Βαλμπουενά θα αποκτηθεί ένας εκ των Ματέο Γκαρσία(Άρης) και Μπρούνο(Ατρόμητος) με τον πρώτο να έχει προβάδισμα τη δεδομένη στιγμή.Πίστη υπάρχει στον Έλληνα διεθνή Γιώργο Μασούρα ο οποίος έλαμψε στον δεύτερο γύρο από τη στιγμή που αποκτήθηκε ενώ αναμένεται η επιστροφή του Χριστοδουλόπουλου μετά τον τραυματισμός.Ο Ζιλ Ντίας αποτελεί παρελθόν.Στα φορ, παρελθόν πρέπει να θεωρείται ο Χασάν λόγω της υψηλής ρήτρας αποδέσμευσης (4 εκαττομύρια) που είναι αντιφατική με βάση την προσφορά του.Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο εκτιμάται ότι θα μείνει για δεύτερος αφού παρά τη δυσκολία του στο σκοράρισμα,αποτελεί παίκτη που θα πιέσει και όταν η ομάδα αμύνεται,θα τρέξει ακατάπαυστα, ενώ είναι και εξαιρετικός κεφαλοσφαιριστής. Λογικά θα δοθεί ευκαιρία και στον Φράνκο Σολδάνο να αποδείξει την αξία του στην προετοιμασία.Ωστόσο κανενός η θέση δεν έιναι σίγουρη από τους τρεις.΄ Οσον αφορά τις μεταγραφές διακαή πόθο αποτελεί ο Μάρκους Μπεργκ ενώ ακούγεται ακόμη ο Μήτρογλου και ο Μουνιέ.

Συμπεράσματα

Από την περσινή σεζόν που ο Πέδρο Μαρτίνς πήρε τα ηνία της ομάδας του Πειραιά, ο μεταγραφικός σχεδιασμός είναι πιο γρήγορος και οργανωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές.Πλέον ο Ολυμπιακός νιώθει τον ανταγωνισμό και οφείλει να γίνει καλύτερος στο να επανέλθει στην κορυφή.Ο αντίπαλος στο σκάκι αυτό λοιπόν δεν είναι άλλος από τον χρόνο.Η πρώτη προπόνηση της προετοιμασίας ξεκινάει και η ομάδα οφείλει να έχει ολοκληρώσει το μεταγραφικό παζλ της στο 80% μέχρι τα προκριματικά του Champions Leauge.

ΥΓ1 : Ο Ολυμπιακός πονάει στο κέντρο της άμυνας και στο φορ. Αυτές οι δύο θέσεις δεν έλειπαν από τον ΠΑΟΚ φέτος και φάνηκε κυρίως στην αποχώρηση του Πρίγιοβιτς. Ο Ακπόμ ήταν πανέτοιμος να αναλάβει. 
ΥΓ2 : Θεωρώ πως ο φορ που θα αποκτηθεί θα πρέπει να έχει αποκλειστικά έφεση στο σκοράρισμα,σκόρερ ολκής, με δευτερεύοντα τα υπόλοιπα στοιχεία του.Έναν Μήτρογλου επί Μίτσελ δηλαδή.
ΥΓ3: Μπαλάκι ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ. Άποψη μου ότι έπρεπε να δοθεί στήριξη στον συμπαθή Ισπανό τεχνικό.
ΥΓ4: Σημαντική η ανανέωση του Βαρέλα στον ΠΑΟΚ. Από τους παίκτες που τράβηξαν τεράστιο κουπί στο νταμπλ.
ΥΓ5: Τα ποσά στο ποδόσφαιρο έχουν ξεφύγει για τα ελληνικά δεδομένα.Οι ελληνικές ομάδες πρέπει να βασιστούν κυρίως στις ακαδημίες και στο σκάουτινγκ για να δημιουργήσουν σύνολα και να αυξήσουν τα κέρδη τους.Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μαντί Καμαρά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου