Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Curry: Ένα κτήνος που ξύπνησε από λήθαργο.



Οι Golden State Warriors την φετινή χρονιά πραγματοποίησαν μία εξαιρετική σεζόν, για οποιαδήποτε άλλη ομάδα εκτός από αυτούς. Το ρεκόρ τους φυσικά τους οδήγησε στην πρώτη θέση της δύσης. Και πως να συνέβαινε αλλιώς όταν η βασική πεντάδα κατά τα 4/5 μέχρι την επιστροφή του Cousins (όπου έγιναν 5/5) αποτελούταν από σούπερσταρς. Εκτός βέβαια από τους 5 αυτούς διέθεταν και τον all star  Igouodala που έκανε φοβερή δουλειά από τον πάγκο.

Ήρθαν τα playoff λοιπόν και στον πρώτο γύρο η ομάδα του Kerr έπρεπε να αντιμετωπίσει τους πολύ αδύναμους αλλά αξιόμαχους Los Angeles Clippers. Η ομάδα από το Λος Άντζελες χωρίς να διαθέτει κάποιον σούπερσταρ κατάφερε να μπει μέσα στα playoff όπου όλοι πίστεψαν ότι η σκούπα έρχεται και ότι θα αποτελέσουν εύκολο στόχο για τους πρωταθλητές. Κάτι το οποίο όμως δεν έγινε. Οι πολεμιστές πλήρωσαν την υπεροψία τους και έχασαν όχι ένα...αλλά δύο παιχνίδια εντός έδρας μάλιστα από μία ομάδα χωρίς σούπερσταρ υπενθυμίζω. Τελικά με τις εξαιρετικές και ηγετικές εμφανίσεις του Kevin Durant κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση,αλλά δημιουργούσαν ανασφάλειες. 

Στο επόμενο γύρο οι Houston Rockets του James Harden θα ήταν ο δεύτερος αντίπαλος. Μία ομάδα που κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο έφτασε ένα μόλις βήμα μακριά από το να αποκλείσει τους πρωταθλητές. Τα δύο πρώτα παιχνίδια κατέληξαν πολύ δύσκολα στους Warriors που έκαναν το 2-0. Τα επόμενα δύο παρόλα αυτά ήταν σχεδόν μονόλογος για την ομάδα των Rockets που σβηστά ισοφάρισε την σειρά σε 2-2. Ο πέμπτος αγώνας της σειράς ήταν ένα σκληρό ντέρμπι που για λεπτομέρειες πήγε στην γηπεδούχο ομάδα που έκανε το 3-2. Και κάπου εδώ αλλάζει τελείως η ιστορία και ο χάρτης των φετινών playoff και εξηγώ αμέσως τι εννοώ. Σε εκείνο το παιχνίδι ο απόλυτος ηγέτης Durant τραυματίστηκε και όλοι πίστεψαν ότι χωρίς αυτόν και με την κακή εικόνα που παρουσίαζε ο Curry η σειρά θα καταλήξει υπέρ των Rockets. Ο Curry βέβαια είχε άλλη άποψη και σε μία εμφάνιση που θύμιζε τον εαυτό του χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του,

Τελικοί περιφέρειας και ακόμα μία σκληρή ομάδα. Οι Blazzers του σπουδαίου ηγέτη Damian Lillard απέκλεισαν με μειονέκτημα έδρας τους μισητούς αντιπάλους τους Denver Nuggets σε έβδομο παιχνίδι και έδειχναν να έχουν πιθανότητες να αποκλείσουν τους ασταθείς πρωταθλητές. Κυρίως στα χαρτιά με τους Cousins και Durant εκτός μάχης και με τις χαμηλές πτήσεις του Curry. Αυτό όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε αλλά απορρίφθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο δύο φορές MVP της χρονιάς Steph πραγματοποίησε μία μυθική σειρά απέναντι στην συμπαθέστατη ομάδα από το Portland. Εδώ να τονίσουμε ότι μετά το πρώτο παιχνίδι που έφερε άνετη επικράτηση των πολεμιστών, τα υπόλοιπα 3 (η σειρά ολοκληρώθηκε με σκούπα) ήταν παιχνίδια που έχασαν οι Blazzers μέσα από τα χέρια τους αφού βρέθηκαν και στα 3 να προηγούνται με (+15,+18,+17).

Τι άλλαξε όμως; Πως οι πρωταθλητές εκεί που ήταν ένα βήμα πριν το καναβάτζο χωρίς τον απόλυτο επιθετικό τους σταρ και χωρίς ένα από τα καλύτερα Center της λίγκας κατάφεραν όχι απλά να περάσουν αλλά να δείχνουν και πιο δυνατοί; Η απάντηση μπορεί να δοθεί με δύο τρόπους.

Αρχικά όλοι έγιναν πιο ομαδικοί. Ο προπονητής αναγκάστηκε να ψάξει περισσότερο στον πάγκο του για να βρει λύσεις. Βλέπετε τους 30+ πόντους που έβαζε ο KD θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να τους βρουν. Η ομαδικότητα έφερε νέους πρωταγωνιστές στο παιχνίδι. Οι Warriors επιπλέον έπαιξαν για πρώτη φορά τα τελευταία 3 χρόνια ακριβώς το μπάσκετ που τους καταξίωσε. Οι splash brothers (Curry, Thompson) σκόραραν κατά ριπάς και ο all around superstar Green έκανε όλη την βρώμικη δουλειά σε άμυνα και επίθεση. Η μπάλα κυκλοφορούσε καλύτερα με αποτέλεσμα να βρουν πολύ καλό ρυθμό.

Ο δεύτερος και τελευταίος τρόπος εξήγησης του φαινομένου είναι η στατιστική. Πάμε να δούμε την έκρηξη στην απόδοση του Curry που σας τόνισα πιο πριν. Πριν τον τραυματισμό του KD όπου ήταν ο δεύτερος επιθετικός πόλος είχε 23.4 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ με 45% στο δίποντο και 37.1% στο τρίποντο. Και τώρα με το δίκιο σας θα μου πείτε τι λες τώρα αυτά τα νούμερα φαντάζουν εξαιρετικά. Ναι σωστά φαντάζουν, γιατί δεν είναι. Δείτε τώρα μετά τον τραυματισμό του Durant τι νούμερα έχει ο Curry : 35.8 πόντοι,7.6 ριμπάουντ, 6.6 ασίστ με 45.8% δίποντο, 48.4% τρίποντο.

Θα κλείσω το κείμενο μου με τα λόγια του Hall of Famer Wade ο οποίος μόλις είδε την αγωνιστική έκρηξη του Curry σχολίασε το εξής: «Το γεγονός ότι ο Curry βάζει τον εγωισμό του κάτω από την ομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει ένα κτήνος...». Αλήθεια μπορεί να το εξηγήσει καλύτερα κάποιος;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου