Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Η διαδρομή του Άρη από την πτώση...στην απογείωση



Ένα επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο, όπως ο Άρης,με σπουδαία ιστορία, τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό επίπεδο δεν περίμενε ποτέ κανείς ότι θα έφτανε στο σημείο να βιώσει το χειρότερο "πλήγμα"της σύγχρονης ιστορίας του. Την χρονιά 2013-2014, ο Άρης πραγματοποίησε μία από τις κάκιστες πορείες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αφού έκανε μόλις 3 νίκες σε 34 αγώνες,πράγμα που είχε ως συνέπεια τον υποβιβασμό του στην τότε λεγόμενη Β' Εθνική. 

Η διοίκηση του Άρη επειδή όμως αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα εκείνη την περίοδο και η εν λόγω κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμη,πήρε την απόφαση να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΑΕΚ και να υποβιβαστεί αυτόματα στην Γ' Εθνική κατηγορία για να ξεχρεώσει ολοκληρωτικά. Έτσι, το καλοκαίρι του 2014 η ομάδα των "κίτρινων' βρέθηκε να αγωνίζεται στην ερασιτεχνική κατηγορία με μόλις 13 διαθέσιμους ποδοσφαιριστές.Παρ'όλα αυτά, ο Άρης τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα αλλά παρέμεινε και την επόμενη χρόνια στην Α' όμιλο της Γ' Έθνικής. 

Τη διοίκηση του συλλόγου ανέλαβε ο Θοδωρής Καρυπίδης, ο οποίος έβαλε στη θέση του προπονητή τον "γερόλυκο" των πάγκων, τον Νίκο Αναστόπουλο ενώ αποκτήθηκαν παίκτες με αναγνωρισμένη αξία όπως ο Ραούλ Μπράβο,ο Μάρκος Ντούνης, ο Τάτος και ο Κόκε. Επομένως, η χρόνια 2016-2017 σηματοδότησε το έτος, όπου ο Άρης κατέκτησε με άνεση το πρωτάθλημα και κέρδισε την άνοδό του στη Football League.

Το καλοκαίρι του 2016, η διοίκηση αποφάσισε να παραμείνει τον πάγκο, ο Νίκος Αναστόπουλος και προχώρησε και σε άλλες ποιοτικές μεταγραφές όπως οι Μπράνα Ίλιτς, Ραφίκ Τζιμπούρ και πολλοί άλλοι με στόχο την άμεση επιστροφή εκεί που ανήκει,στη Super League. Ο Άρης όμως δεν πραγματοποίησες καλή πορεία στο πρωτάθλημα και παρά τις μεγάλες προσδοκίες του συλλόγου τερμάτισε τρίτος στη Football League και έμεινε για άλλο έναν χρόνο στην ίδια κατηγορία.

Έτσι, η διοίκηση του Άρη απομάκρυνε τον Νίκο Αναστόπουλο από την τεχνική ηγεσία των κίτρινων, ο οποίος πλήρωσε το γυαλί για την κάκιστη εμφάνιση στο προηγούμενο πρωτάθλημα και επέλεξε να δώσει τα ηνία της ομάδας στον Δημήτρη Σπανό. Η χρόνια 2017-2018 έμελλε να είναι σημαδιακή αφού ο Άρης τερμάτισε δεύτερος στη Football League και πανηγύρισε στο τέλος της χρονιάς την άνοδο στη Super League, μετά από 4 χρόνια απουσίας.

Έπειτα από την άνοδο, άνοιξε η όρεξη της ομάδας και προσδοκούσε να δημιουργήσει ένα σύνολο ,το οποία θα πρωταγωνιστήσει με απώτερο στόχο την επιστροφή στην Ευρώπη. Έτσι, προχώρησε στην απόκτηση πολλών σπουδαίων παικτών όπως ο Κουέστα, ο Βέλεθ, ο πορτογάλος Μπρούνο Γκάμα, ο Ματέο Γκαρσία,ο Γιουνές, ο Ντιγκίνι και ο Σιώπης.Οι "κίτρινοι" προχώρησαν σε lifting της ομάδας κάνοντας συνολικά 18 προσθήκες κυρίως από την Ιβηρική Χερσόνησο. Μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Σπανού τα ηνία της ομάδας δόθηκαν στον Πάκο Ερέρα, ο οποίος πίστευε πολύ στο latin μοντέλο εξ ου και η μεταγραφή πολλών Ισπανών και Πορτογάλων παικτών. 

Η χρονιά παρότι άρχισε πολύ καλά για τον Άρη, έχοντας κάνει το 3/3 στις 3 πρώτες αγωνιστικές. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη αφού παίζοντας κακό ποδόσφαιρο άρχισε να χάνει πολλά παιχνίδια και είχε μείνει πολύ πίσω από τις θέσεις που θα οδηγούσαν στην Ευρώπη, πράγμα που δημιούργησε μεγάλη δυσαρέσκεια στον κόσμο του. Η ήττα λοιπόν από τον Ολυμπιακό στην έδρα του αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του προπονητή του Πάκο Ερέρα και η διοίκηση επέλεξε να φέρει το τιμόνι των "κίτρινων" έναν Έλληνα, τον Σάββα Παντελίδη, με σκοπό την αλλαγή της αγωνιστικής φιλοσοφία της ομάδας ώστε να ταιριάζει περισσότερο στα δεδομένα του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Η παρουσία του στους "κίτρινους μπορεί να μην άρχισε πολύ καλά αλλά η συνέχεια ήταν απίθανη αφού πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις με αρχή το μεγάλο διπλό μέσα στο Ηράκλειο επί του ΟΦΗ και αξιοποιώντας το "κάστρο" του, το "Κλεάνθης Βικελίδης" κατάφερε αυτό που φαινόταν απροσδόκητο πριν από 4 χρόνια όταν βρέθηκε ξαφνικά στα "αλώνια" της Γ΄ Εθνικής. Να εξασφαλίσει την 5η θέση στο φετινό πρωτάθλημα που θα του δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει μέσα από τρεις προκριματικούς γύρους την είσοδο του στους ομίλους του Europa League.

Το παράδειγμα του Άρη αποτελεί υπόδειγμα για τις υπόλοιπες ομάδες, ότι ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουν να ονειρεύονται ακόμα και όταν φτάσουν στο χείλος του γκρεμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου