Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Η μάχη του στέμματος


Σε περίπου 24 ώρες ξεκινάει το Final 4 και το Sports Mania μπαίνει στην διαδικασία να κάνει μία ανασκόπηση των τεσσάρων φιναλίστ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε και τις προβλέψεις των δύο συντακτών του Sports Mania για την πορεία του τελευταίου κομματιού της διοργάνωσης.



Φενέρμπαχτσε: Το τρένο που τρομάζει.


Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε σε ένα ακόμη Final 4 πραγματοποιώντας μία μαγική πορεία στις 30 αγωνιστικές της Regular Season καθώς και 3 πολύ καλά παιχνίδια στα play off της διοργάνωσης. Ο άρχοντας τον δαχτυλιδιών ξέρει όσο κανένας άλλος τι χρειάζεται να κάνει για να κερδίσει η ομάδα του. Μάστερ στην ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών του πριν τα Final 4 έχει σίγουρα τον τρόπο να ξεκλειδώνει τίτλους.
Μαζί του όμως φέτος έχει μία ομάδα που μπορεί να μην διαθέτει τεράστιο βάθος όπως  ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ αλλά είναι ομάδα. Παίζει μαζί στα δύσκολα με πάθος και σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο. Σίγουρα στηρίζεται σε 3 βασικά πράγματα που κάνει πολύ καλά. Σωστό Spacing στην επίθεση που δημιουργεί ελεύθερα σουτ, εξαιρετική άμυνα και το know how να κερδίζει κλειστά και κρίσιμα παιχνίδια.
Σίγουρα καλύτεροι παίκτες αυτής της εξαιρετικής πορείας ήταν ο Κώστας Σλούκας και ο Γιαν Βέσελι που αποτελούν ένα τρομακτικό συνεργατικό δίδυμο.



ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η αρκούδα που πεινάει.


Η ομάδα του Δημήτρη Ιττούδη κατάφερε να φτάσει σε ένα ακόμη Final 4 με σχετικά σβησμένες τις μηχανές. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που δεν έφτασε ως τρένο στην τελική φάση αλλά είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα που της στέρησαν μάλιστα και 3 νίκες στην έδρα της από Μακάμπι, Παναθηναϊκό και Μπασκόνια στα play offs. Σε κανένα σημείο της χρονιάς δεν έπεισε η Ρωσική ομάδα ότι είναι το φόβητρο των τελευταίων ετών.
Και η τελευταία πρόταση την κάνει πιο επικίνδυνη από κάθε άλλη φορά. Σκεφτείτε το. Η ΤΣΣΚΑ έχει νικήσει στην Regular season δύο φορές την Ρεάλ σε Ισπανία και Ρωσία και αν σας ζητήσω να μου πείτε ποιον θεωρείτε φαβορί στο μεταξύ τους παιχνίδι, οι πιο πολλοί θα σκεφτούν την Ρεάλ. Πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία η Ρωσική αρκούδα φτάνει σε ένα Final 4 με τον τίτλο του αουτσάιντερ. Γεγονός που με βάζει σε σκέψεις ότι ίσως φέτος ήρθε η στιγμή της. 
Η ομάδα φέτος βασίστηκε στους εξαιρετικούς Κλάιμπερν και Τσάτσο καθώς και στον X factor Χάκετ που με την άμυνα του άλλαζε την πορεία των αγώνων. Ντε κολό και Χάινς δεν έρχονται από εξαιρετικές σεζόν αλλά τα κρίσιμα είναι τώρα.




Ρεάλ Μαδρίτης: Ο θρόνος της βασίλισσας.


Κακά τα ψέματα η ομάδα του Λάσο διαθέτει το πιο πλήρες και βαθύ ρόστερ της διοργάνωσης. Πολλά εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί από ένα τεράστιο σωματείο όπως η Ρεάλ με μοναδικό στόχο το Back 2 back τρόπαιο. Έχουν ακουστεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα για τον Λάσο και τις ικανότητες του, αλλά άποψη της σελίδας μας είναι ότι αποτελεί έναν εξαιρετικό διαχειριστή και όχι εξαιρετικό προπονητή. Παρόλα αυτά έχει την ευκαιρία να πάρει το τρίτο τρόπαιο της προπονητικής του καριέρας.
Φέτος η Ρεάλ ήταν εμφανώς αποδυναμωμένη καθώς έχασε το παιδί θαύμα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ τον Λούκα που παίζει στην Αμερική.  Αυτό βέβαια δεν έγινε καθόλου ορατό μέσα στο γήπεδο όπου έκανε τις περισσότερες αντιπάλους της ότι ήθελε πραγματικά. Όμορφο μπάσκετ στο μάτι από μία ομάδα που έχει τρομερούς αυτοματισμούς ελέω του σταθερού κορμού που διαθέτει. Τέλος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν Λερναία ύδρα γιατί όσους παίκτες και να μαρκάρεις σωστά έχει την δυνατότητα να βγάζει νέους πρωταγωνιστές που είναι εξίσου επικίνδυνοι.
Κατά την διάρκεια της χρονιάς ο Καμπάτσο έκανε το step up και συγκαταλέγεται στο top 10 των PG της διοργάνωσης και σίγουρα το καλύτερο αναπληρωματικό γκαρντ της Ευρώπης. Σίγουρα όμως ο Ταβάρες μαζί με τους έμπειρους πλέον Γιουλ και Ρούντι θα δώσουν ποιοτικές λύσεις στα κρίσιμα σημεία. 


Εφές: Η σταχτοπούτα που δαγκώνει.

Η Ανατολού Εφές μετά από προσπάθειες ετών, πολλά χαμένα εκατομμύρια, κακές πορείες και ήττες στο τέλος κατάφερε να φτάσει στο πολυπόθητο Final 4 που ζήταγε τόσο καιρό. Όλοι στην ομάδα φέτος έκαναν σοβαρές επενδύσεις σε καταξιωμένους αθλητές και σε παιδιά που έπρεπε να κάνουν το step up αν ήθελαν να πάνε σε Final 4. Και μαντέψτε. Πρώτη φορά στην ιστορία της δύο κρίσιμοι πυλώνες του παιχνιδιού της ο Μίσιτς και ο Νόερμαν οδήγησαν μαζί με τους σταρς Λάρκιν-Μπομπουά την ομάδα στην τελική φάση της διοργάνωσης.
Το σύνολο του Αταμάν στην μέρα του μπορεί να διασύρει οποιονδήποτε αντίπαλο, είτε αυτός λέγεται Φενέρμπαχτσε είτε Ρεάλ. Παίζει πάντα με το ένστικτο και το επιθετικό ταλέντο αλλά και με πλήρης απουσία φόβου. Άλλοι θα το έλεγαν άγνοια κινδύνου αλλά οι Τούρκοι το αποκαλούν πίστη στις ικανότητες τους. Μένει να δούμε αν η όμορφη ιστορία που έχτισε η τρομακτικά σταθερή Εφές θα έχει καλό τέλος.
Η ομάδα στηρίζεται στους 4 που αναφέραμε πιο πάνω καθώς και στον γνωστό μας από το πέρασμα του στο λιμάνι τον Ντάνστον.


Λίγα λόγια για τα ζευγάρια:

Φενέρμπαχτσε-Εφές

Το ακλόνητο φαβορί από την αρχή της σεζόν, όχι τόσο λόγω ονομάτων όσο λόγω του γεγονότος ότι επιτέλους σφυρηλατεί προσωπικότητα απέναντι στην ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Δύο ομάδες που αν η Φενέρ ήταν πλήρης ίσως να μιλάγαμε για ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά τώρα με τις πολύ σημαντικές απουσίες οι ισορροπίες αλλάζουν καθώς η Εφές στην μέρα της όπως είπαμε μπορεί να σκοτώσει κάθε αντίπαλο.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας vs Ρεάλ Μαδρίτης 

Ένα αμφίρροπο ζευγάρι το οποίο θα κριθεί σε άναρχο μπάσκετ αλλά και σε καθαρά μπασκετικά στοιχεία. Το παιχνίδι αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί σε δύο στοιχεία. Το ένα από αυτά είναι η ευστοχία από τα 6.75 όπου και οι δύο διαθέτουν ικανότατους σουτέρ που θα δώσει σε κάποια ομάδα το ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης. Το άλλο που είναι και μία απορία στην μπασκετική κοινότητα είναι το πως η undersized ρακέτα της ΤΣΣΚΑ θα μπορέσει να τα βάλει με τους γίγαντες της Ρεάλ.

Προβλέψεις:

Nick the Maniac  

Τελικός: Εφές-Ρεάλ Μαδρίτης
Μικρός τελικός: Φενέρμπαχτσε-ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Τελική κατάταξη:
1) Εφές
2) Ρεάλ Μαδρίτης 
3) Φενέρμπαχτσε
4) ΤΣΣΚΑ Μόσχας
MVP: Μίσιτς

Dark judge
Τελικός: Φενέρμπατχσε vs ΤΣΣΚΑ Μόσχας 
Μικρός τελικός: Εφές vs Ρεάλ Μαδρίτης 
Τελική κατάταξη:
1) ΤΣΣΚΑ Μόσχας
2) Φενέρμπαχτσε
3) Ρεάλ Μαδρίτης 
4) Εφές 
MVP: Σλούκας η Σέρχιο η Κλάιμπερν 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου